Ile wynosi dodatek za dyżury w policji?
Za sam dyżur domowy w Policji nie przysługuje odrębny dodatek finansowy ani automatyczny czas wolny. Jeżeli policjant pozostaje jedynie w gotowości i nie wykonuje czynności służbowych, dyżur nie jest wliczany do czasu służby.
Czy za dyżur domowy w Policji przysługuje dodatek?
Dyżur domowy oznacza pozostawanie policjanta w gotowości do podjęcia służby poza miejscem jej pełnienia. Sama dostępność pod telefonem nie jest jednak równoznaczna z wykonywaniem zadań służbowych. Z tego powodu przepisy nie przewidują dodatku za samo „bycie pod telefonem”.
Także czas wolny nie przysługuje automatycznie za każdą godzinę dyżuru domowego. Dopóki funkcjonariusz nie zostanie wezwany do działania i nie wykonuje czynności służbowych, dyżur pozostaje czasem wolnym, a nie czasem służby. Policjant ma przy tym status funkcjonariusza publicznego, dlatego zasad rozliczania dyżurów pracowników cywilnych nie można przenosić na służbę w Policji bez uwzględnienia przepisów szczególnych.
Kiedy dyżur domowy staje się czasem służby?
Podstawę stanowi art. 33 ustawy o Policji. Czas pełnienia służby jest związany z zakresem obowiązków funkcjonariusza, a zadania powinny być organizowane co do zasady w ramach 40-godzinnego tygodnia służby, z uwzględnieniem okresu rozliczeniowego.
Rozporządzenie MSWiA w sprawie rozkładu czasu służby policjantów pozwala wyznaczyć dyżur domowy, jeżeli wymagają tego potrzeby służby. Za ten czas nie udziela się jednak czasu wolnego, chyba że policjant na polecenie przełożonego wykonywał w jego trakcie czynności służbowe.
Rekompensata może więc dotyczyć faktycznego działania, a nie samej gotowości. Znaczenie mają w szczególności następujące sytuacje:
- Policjant wykonuje czynności służbowe na wyraźne polecenie przełożonego.
- Policjant zostaje wezwany do udziału w interwencji lub innym działaniu służbowym.
- Policjant reaguje na zdarzenie służbowe i wykonuje zadania poza zwykłym rozkładem służby.
- Policjant podejmuje inne udokumentowane czynności, które pozostają w bezpośrednim związku z wykonywaniem służby.
Do czasu służby zalicza się przede wszystkim:
- Czas pozostawania do dyspozycji przełożonego w miejscu pełnienia służby lub w innym wyznaczonym miejscu.
- Czas wykonywania zadań służbowych poza jednostką Policji.
- Czas faktycznego wykonywania czynności służbowych podczas dyżuru domowego.
- Czas przeznaczony na realizację polecenia służbowego wydanego w trakcie dyżuru.
Jeżeli podczas dyżuru doszło do rzeczywistego wykonywania zadań, podstawą rozliczenia powinny być konkretne czynności, ich czas oraz polecenie przełożonego. Sam wpis w grafiku, wskazujący na dyżur domowy, nie przesądza jeszcze o powstaniu prawa do dodatku lub czasu wolnego.
Co na ten temat orzekł WSA we Wrocławiu?
Stanowisko to potwierdził Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w wyroku z 10 grudnia 2019 r., sygn. akt IV SA/Wr 441/19. Sąd uznał, że ponadnormatywne dyżury domowe, podczas których policjant nie wykonywał obowiązków służbowych, nie dawały prawa do dodatkowych dni wolnych.
Według sądu służba policjanta wiąże się z pozostawaniem do dyspozycji przełożonego w miejscu pełnienia służby albo w innym miejscu do tego przeznaczonym. Jeżeli podczas dyżuru domowego funkcjonariusz nie został wezwany i nie wykonywał zadań, nie można uznać, że świadczył służbę tylko dlatego, że musiał pozostawać w gotowości.
O prawie do rekompensaty decyduje faktyczne wykonywanie czynności służbowych podczas dyżuru, a nie samo pozostawanie w gotowości.
WSA nie podzielił także argumentacji odwołującej się do orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej dotyczącego czasu dyżuru pracowników cywilnych. W przywołanym przez policjanta postępowaniu interpretowano przepisy dyrektywy dotyczącej organizacji czasu pracy, natomiast zgodnie ze wskazanym w wyroku stanowiskiem przepisy te nie odnoszą się do policjantów w taki sam sposób. Ich służbę regulują przede wszystkim ustawa o Policji oraz przepisy wykonawcze.
Co jest najważniejsze przy rozliczaniu dyżuru?
Nie istnieje jedna stawka dodatku za sam dyżur domowy w Policji, ponieważ przepisy nie ustanawiają takiego świadczenia za samą gotowość. Oceny wymaga to, czy w czasie dyżuru policjant rzeczywiście wykonywał czynności służbowe na polecenie przełożonego. To faktycznie wykonane zadania, a nie samo oczekiwanie na telefon, mogą uzasadniać rozliczenie czasu służby i przyznanie rekompensaty przewidzianej w przepisach.



